Hondentuig

Hoe kiest U een Hondentuig

Voordat u dit accessoire voor Uw huisdier koopt, is het belangrijk om te weten welke soorten hondentuigen er momenteel op de markt zijn en te bepalen, watvoor U een hondentuig nodig heeft. 

 In het algemeen, het fundamentele verschil tussen een hondentuig en een halsband (en het belangrijkste voordeel van een hondentuig) is dat onder bepaalde belasting (bijvoorbeeld wanneer de hond aan de lijn trekt) er geen compressie van dierlijke luchtwegen geschiedt. Met een hondentuig kunt U ook, in tegenstelling tot de halsband, de belasting over de bewegingsapparaat van de hond gelijkmatiger verdelen. 

hondentuig leer

Mechelse Herder in een Ledertuig met een onderlaag op de training

Wanneer U het hondentuig kiest, is het vooral belangrijk om Uw aandacht aan het materiaal, waarvan het gemaakt is, te besteden. Bijvoorbeeld, een lederen hondentuig is zeer sterk en duurzaam maar het leder wordt uitgerekt als het nat wordt en bij uitdroging wordt het stijver en minder duurzaam.

 Hondentuig dat van een dekzeil gemaakt is, heeft een aantal nadelen: dekzeil is fragiel en niet duurzaam, wordt snel nat, vies en het is moeilijk om het schoon te houden. Maar de uitrekkingscoëfficiënt ontbreekt, in tegenstelling tot het leder.

 Synthetisch hondentuig (bijvoorbeeld een parachute sling). Wordt niet nat, makkelijk te wassen, heeft geen uitrekkingscoëfficiënt, is duurzaam en heel sterk.

  Bij het kopen van een hondentuig let U niet alleen op het materiaal waarvan het gemaakt is, maar ook op de manier waarop dit hondentuig gestikt is, en op de kwaliteit van klinken. Bekijk ook nauwkeurig de montagering en de slotjes. Idealiter zou de ring gegoten moeten zijn. Als de ring een welnaad heeft, let dan op de kwaliteit van het laswerk want het heeft een rechtstreekse invloed op de kwaliteit van het product. Vele fabrikanten maken slechts een galvanische instroom, die alleen het uiterlijk van het lassen geeft. Er zijn ook gespleten ringen (dat wil zeggen dat deze ringen zijn niet rondgebonden). Tuigen met deze ringen is beter niet te nemen – ze zullen niet lang dienen, in het beste geval - tot de eerste serieuze trek van de grote hond. Natuurlijk, voor de honden van kleine rassen voor welke het tuig is alleen een accessoire voor een wandeling, de kwaliteit van de ring op het tuig is niet zo belangrijk. Toy terrier zal en met een gelaste ring en met een gespleten ring kunnen lopen. Maar als bijvoorbeeld een Duitse herder, zal eens goed aan het tuig trekken dan zal de gespleten ring een stuk draad worden. Daarom leveren een aantal fabrikanten hun hondentuigen alvast met twee ringen, voor de zekerheid.

 Het volgende belangrijke punt - slotjes (gespen). Ze worden in het merendeel van metaal gemaakt, niet zo vaak van een plastic (voor decoratieve hondenrassen). Metalen slotjes (gespen) kunnen voornamelijk van twee soorten zijn - traditionele (zoals in een gewone broeksriem) en het slotje - lengte regulator (hetzelfde wordt gebruikt op de parachute bandjes en militaire uniformen. Het laatste slotje is het meest comfortabel en duurzaam.

 Dus, U heeft een keuze, maar er is nog een ding met de welke U rekening dient te houden: het ras en de leeftijd van uw hond, maar ook het doel van het tuiggebruik. Als U van plan bent om Uw hond in het beschermende dienst te gebruiken, zult U een gewone hondentuig kunnen gebruiken, dat van leer of kunststof gemaakt is, goed gestikt en geklonken, met een gelast of gegoten ring. Hetzelfde hondentuig kunt U gebruiken voor de wandelingen met de hond. Als U de belasting voor de hond wilt vergroten, dan kunt U een tuig met gewichten gebruiken - hetzelfde tuig, alleen met de speciaal uitgeruste cargozakken. Bovendien laat dit tuig het niveau van de belasting aanpassen: de hoeveelheid cargo kan indien nodig veranderd worden.


K9 hondentuig Nylon UniversalLederen harnas voor hond wandelen puppys en kleine rassenKleine hond lederen harnas

Verschillende soorten hondentuigen, leer en nylon

 Als U van plan bent om Uw hond de opsporingen of onsportieve slepen laten doen, dan heeft U een synthetisch of een leder tuig nodig, uitgerust met drie ringen - twee aan de zijkant en een op de bovenkant, die de belasting gelijkmatig kunnen verdelen, afhankelijk van wat uw hond doet.

Nylon sleetuig voor de trainingen

 Voor de slee sport (skijoring, weightpulling etc) is een speciaal sleetuig van toepassing. Het wordt meestal van een duurzaam kunststof gemaakt, riemen zijn dunner dan bij de "klassieke" tuigen, en het is multifunctioneel: comfortabel, de belastingwordt op de juiste manier over het lichaam en het bewegingsapparaat van een dier verdeeld, het heeft speciale bevestigingen die een hond aan de hondenspan laten gespen.

 De meeste geluk hebben de eigenaren van decoratieve hondenrassen, het interesseert ze helemaal niet van welke materiaal het tuig voor hun hond gemaakt werd. De enige waarop ze kunnen letten is hoe het tuig versierd is – met een simpele borduurwerk of met strass steentjes.


Keuze gemaakt? Check snel onze Lerentuigen, Nylontuigen en Hondentuigen voor kleine rassen!

Dog harnesses, Dog muzzles, Dog collars, Metall collars, Dog leads, Bite sleeves, Kennel Accessories . Powered by Fordogtrainers.eu